Wat is SEO?

Wat is SEO?

Zoekmachines

Algemeen

Bij het zoeken via een zoekmachine tikken de meeste mensen één of twee zoekwoorden in en op basis van deze woorden rangschikt de zoekmachine de webpagina’s op relevantie en populariteit. Eigenlijk een heel simpel principe, maar op de achtergrond gebeurd er heel veel. Zoekmachines (zoals Google) gebruiken een heel complex wiskundig algoritme om de volgorde van de resultaten te bepalen.

De belangrijkste zoekmachine in Nederland is Google, 93% van de Nederlanders zoekt met deze zoekmachine. Bing, de nummer 2, heeft een marktaandeel van 3% en Yahoo! en Ask komen niet verder dan 2,7 en 1,5%.

Actuele statistieken over de gebruikte zoektermen met Google in Nederland.

Google

Aangezien Google de belangrijkste zoekmachine is, beperken we ons tot deze zoekmachine. Als u via Google gevonden wilt worden, dan kan dat op een aantal manieren.

Zie het onderstaande voorbeeld: zoeken op nieuwe fiets kopen

nieuwe fiets kopen

 

Google geeft de volgende rubrieken terug:

– Advertenties

– Gewone zoekresultaten

Zo’n 20% van de Google-gebruikers klikt op de advertenties boven de zoekresultaten, 10% op de advertenties in de rechterkolom en liefst 70% op gewone zoekresultaten.

Advertenties

Advertenties bij Google heten AdWords en dit is een heel belangrijk onderdeel van de zoekgigant. Het zijn advertenties gebaseerd op zoekwoorden gedefinieerd door de adverteerder. Als er op één van deze zoekwoorden wordt gezocht, wordt de advertentie naast of boven de zoekresultaten weergegeven (Adv in geel in bovenstaand voorbeeld). Het is de grootste bron van inkomsten voor Google.

Adwords is gebaseerd op “pay per click”, wat zoveel wil zeggen dat een adverteerder elke keer betaalt als de gebruiker op uw advertentie klikt. De bedragen die hier mee gemoeid zijn lopen uiteen van 30 eurocent, tot 10 euro, afhankelijk van hoe populair de betreffende zoekterm is.

Gewone zoekresultaten

Onder de advertenties plaatst Google de gewone zoekresultaten, SEO richt zich op deze rubriek.

 

SEO

Wat is SEO?

Search Engine Optimization (SEO) of Zoekmachine Optimalisatie, draait om het verbeteren van de webpagina’s op uw website, zodat u beter scoort bij de zoekresultaten en potentiële klanten naar uw site trekt. Dit betreft dus alleen de gewone zoekresultaten.

Waarom SEO?

Hoe goed uw website ook is, zonder bezoekers zult u weinig bereiken. SEO is de manier om bezoekers naar uw website te trekken. Door hoge zoekposities te halen wordt uw website immers zichtbaar voor potentiële bezoekers. Google is dan als het ware één van de openingen naar uw website.

Mensen kijken anders naar een website dan de zoekrobots. Mensen zien een mooi opgemaakte site met afbeeldingen, artikelen, en menu’s. Zoekrobots zijn wiskundige algoritmes die alleen maar kijken naar broncode, dit is de code die bepaalt hoe een webpagina eruitziet. Als deze broncode fouten bevat dan kan de zoekrobot de relevante gegevens niet vinden, wat tot gevolg heeft dat uw website niet goed geïndexeerd wordt. Kortom: een mooie website is niet voldoende, ook de brondcode moet kloppen

Is SEO lastig?

SEO is omgeven door geheimzinnigheid, maar het is zeker geen rocket science. Door een systematische aanpak kunnen pagina’s geoptimaliseerd worden voor bezoekers en zoekmachines, zodat ze hoger verschijnen bij de zoekresultaten. Hoe weet u nu wat goed is? Google publiceert regelmatig over datgene wat ze verwachten van een goede site en dat is vooral dat de inhoud valide moet zijn. Zoeken op “nieuwe fiets kopen” moet geen resultaten opleveren die niet relevant zijn, zoals de verkoop van elektrische auto’s. Uitgangspunt is dat de gebruiker informatie wil over een nieuwe fiets, hij zit niet te wachten op zoekresultaten die niet relevant zijn.  De informatie op uw website moet dus duidelijk zijn en voldoen aan de zoekcriteria van de gebruiker, met andere woorden: content is king.

Verder heeft Google een aantal technische eisen waar uw site aan moet voldoen. Als de zoekrobot bijvoorbeeld te lang moet zoeken naar informatie, dan kost dat simpelweg te veel tijd en stopt deze robot met zoeken.

Natuurlijk proberen “specialisten” allerlei trucjes om de zoekresultaten te manipuleren, maar deze werken eerder contraproductief, Google straft dit steeds vaker af door middel van een lage ranking. Het draait uiteindelijk om kwaliteit, bezoekers willen een goed gevoel bij uw site krijgen. Door een professioneel ogende website, die technisch in orde is, sluit uw website aan bij de wensen van bezoekers. Door oprecht te zijn en eerlijk zaken te doen haalt u het meeste rendement uit uw website, zoekmachine optimalisatie is dan zuiver en alleen bedoeld om dat aan de zoekrobots van Google te laten zien. Bezoekers leren uw website waarderen en vertrouwen, de stap om contact op te nemen is dan nog maar klein.

Waar bestaat SEO uit?

Correcte broncode

Allereerst moet de broncode van uw website geen fouten bevatten, een website kan er visueel nog zo mooi uitzien, als de achterliggende code niet klopt dan gaat de zoekrobot de informatie simpelweg niet vinden. De eerste stap bij SEO is dus het valideren van de broncode en deze eventueel aanpassen.

Bepalen zoekwoorden

Om gevonden te worden is Google moet u bepalen welke zoekwoorden voor uw site belangrijk zijn. Er bestaat dus niet zo iets als “hoog in Google”, dat is altijd afhankelijk van de zoekwoorden die de gebruiker intikt. U moet dus zorgvuldig bepalen op welke zoekwoorden uw site op gevonden moet worden.

Schrijven teksten

Nadat u uw zoekwoorden heeft bepaald, moet u hier relevante teksten voor schrijven. Hierover hebben we een aparte case geschreven: Waar moet een SEO-tekst aan voldoen? Deze teksten moeten op uw website geplaatst worden en worden tevens gebruikt bij het bouwen van de zogenaamde “landingspage”. Dit is een aparte pagina die de zoekwoorden combineert met de relevante teksten.

Inrichten technische omgeving

Hierna combineren we de zoekwoorden en teksten in de unieke technische omgeving van SEO ict en maken we de koppeling met Google.

Monitoring en Tuning

SEO is niet eenmalig, maar een continu proces. Als u op de eerste pagina van Google staat wil dat niet zeggen dat dit zo blijft. Zo verandert Google regelmatig zijn zoekalgoritme, maar ook andere organisaties zullen concurreren met de ranking van uw site. Dit vereist dus continue bijstelling van uw teksten, zoekwoorden en uw website. SEO ict geeft hier inzicht in door middel van een maandelijkse rapportage, inclusief aanbevelingen voor verbeteringen.

 

 

Google+