Wat is een goede SEO-tekst?

Wat is een goede SEO-tekst?

Wat is een SEO-tekst?

Eigenlijk bestaat een SEO-tekst niet, de teksten op uw website zijn geschreven om een boodschap over te brengen, om uw bezoekers informatie te geven. Bij een site die gericht is op verkoop, zoals een webwinkel, is het doel dat de bezoeker artikelen bij u koopt. Met andere woorden: de teksten die op uw website staan zijn in eerste instantie gericht op de bezoekers van uw site, niet om een hoge ranking in Google te behalen.

Het is aan de andere kant wel noodzakelijk dat u website gevonden wordt, u kunt nog zo’n mooie site hebben, maar zonder bezoekers is dat redelijk zinloos. Teksten moeten daarom zowel aantrekkelijk zijn voor gebruikers als voor Google.

De software van Google heeft aanknopingspunten nodig om een tekst te doorgronden. Computersoftware kan nu eenmaal niet interpreteren en raden zoals wij mensen. Een goede tekst is een webtekst gebaseerd op zoekwoorden, die prettig leesbaar zijn voor mensen en zo begrijpelijk mogelijk voor zoekmachines. Een goede tekst nodigt de gebruiker dus uit om verder te lezen en deze tekst moet tevens voldoen aan de eisen die Google stelt om goed te kunnen indexeren.

AIDA-model

AIDA is een stapsgewijs model, waarbij de afzonderlijke stappen in volgorde worden doorlopen. Door gebruik te maken van dit stappenplan wordt de tekst goed opbouwd. Het is las het ware de rode draad die door de volledige tekst loopt.

Stap 1: Attention

Ten eerste moet de attentie of aandacht (Engels: Attention) van de potentiële klant worden getrokken. Soms wordt de eerste stap ook als bekendheid (Engels: awareness) benoemd. Het doel hiervan  is de aandacht van de bezoeker te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door een pakkende titel, of door middel van een opvallende uitspraak. Hiervoor heb je 2 seconden, als de bezoeker niet geïnteresseerd is klikt hij weg.

Stap 2: Interest

Belangstelling (Engels: Interest) is de tweede stap in het model. Het doel is om de gebruiker te wijzen op de positieve aspecten van het product of merk. De bezoeker moet geïnteresseerd raken. Dit kun je doen door een relevante belofte te doen (een ton verdienen per maand is niet echt geloofwaardig) of de lezer een probleem voor te leggen waar u de oplossing voor heeft.

Stap 3: Desire

Drang, verlangen of voorkeur is de derde stap (Engels: Desire). In deze stap wordt de interesse omgezet in een verlangen of voorkeur voor het product. De lezer moet het gevoel hebben van “ja! ik herken het probleem en daar wil ik een oplossing voor”. Deze stap is er dus op gericht om te laten zien dat het product of merk waardevol voor hem is.

Stap 4: Action

Actie (Engels: Action) is de laatste fase van het AIDA-model. Het doel van deze fase is de bezoeker te bewegen een mail te sturen, de telefoon te pakken of om het product te kopen. De bezoeker moet de gelegenheid hebben om actie te ondernemen om het product te bemachtigen. Dit wordt “call to action” genoemd en moet zo eenvoudig mogelijk zijn door bijvoorbeeld het email adres en telefoonnummer duidelijk te vermelden.

Webpagina’s en teksten die op een dergelijk manier opgebouwd zijn, geven de grootste kans op resultaat.

 

Do’s en Don’ts

  • In de eerste stap van onze Werkwijze hebben we bepaald op welke zoekwoorden u gevonden wilt worden in Google. Aangezien content heel belangrijk is (content is king), moeten deze zoekwoorden regelmatig terug komen in de teksten die op uw website staan.
  • Een artikel of blogpost moet altijd een relevante titel hebben. Ten eerste omdat de belangstelling van de gebruiker  te trekken (stap 1 van het AIDA -model), geen enkele gebruiker zal namelijk een artikel openen als hij denkt dat het niet relevant is voor hetgeen hij zoekt.
    Ten tweede zal de zoekrobot van Google de titel als eerste lezen, het artikel en de titel moet dus relevant zijn voor het zoekwoord.
  • Gebruik niet alleen de exacte zoekwoorden, maar ook synoniemen in de titels, de koppen en de tekst.
  • Schrijf voor uw bezoekers, niet voor Google. Met de laatste update van het Google algoritme heeft Google aangegeven de inhoud zeer belangrijk te vinden.
  • Schrijf correct Nederlands, laat uw teksten controleren op grammatica en inhoud.

Google+